succesverhalen
van zwarte ondernemers
die gedeeld moeten worden.

DAILY TALK

Je dagelijkse dosis energie. Van actualiteiten, tot throwback Thursdays.
Het team van Zwart Geld deelt stories met je.

Onze verhalen, verhalen van vrienden, uit de buurt, van vroeger, die ons energie geven.
Heb je een gebeurtenis meegemaakt waarvan je denkt 'Ey, dit moet verteld worden'.
Mail ons dan naar host@zwart-geld.nl. Of tag ons op Insta. DM'en kan natuurlijk ook.

We zijn geen fact checkers. We zijn geen roddelaars. Geen snitches.
Alle verhalen worden met een open blik en een gezonde dosis 'Serieus?' ontvangen.

Klik op de button en subscribe je op onze wekelijkse newsletter waarin we samenvattingen, updates èn natuurlijk podcast episodes met je delen.
We lopen wat uit door de Corona zaken maar plannen nog steeds 1 april live te gaan en hebben een paar heeeeeeleee dikke giveaways gepland staan.

Stay safe,
Koike
Zwart Geld.

subscribe.
Vijf scènes uit Do the right thing die bevestigen dat er 31 jaar nadat de film uitkwam niks verandert is in de strijd tegen sociale ongelijkheid.

Spike Lee, de regisseur die films maakt met een boodschap.

Do the right thing, is zo’n film. Het schets een warme zomerdag in the hood van New York. Racisme, criminaliteit en de invloed van media zijn over de jaren heen weinig tot niet veranderd. We hebben anno 2021 nog steeds te maken met Demonstraties tegen politiegeweld en sociale ongelijkheden.


De film opent met ‘Fight the Power’ van Public Enemy #1 waarmee de toon gelijk wordt gezet. Voor wie Public Enemy nog niet kent luister Fight the Power en luister goed naar de tekst. Spike Lee windt er geen doekjes om, z’n boodschap is helder: Our Freedom of Speech is Freedom or Death.


Klimaatontkenners

Drie oude mannen zitten aan de weg. Een in de schaduw onder een parasol, twee druk in discussie over het opwarmen van de aarde middenin de zon.
‘Als we niet oppassen moet ik met een boot door de straat straks’. De klimaatwaarschuwer wordt uitgelachen door de ontkenners. ‘Waar ga je een boot vandaan halen?’ vraagt de schaduwontkenner. ‘Het is in ieder geval niet de boot waarmee hij uit afrika hierheen is gekomen’ aldus de zon-ontkenner.

Ze worden gestoord door een patrouille auto met daarin twee witte agenten die afkeurend kijken. Op dezelfde manier als hoe de drie mannen naar ze kijken.
‘What a damn shame’ zeggen ze alle vijf tegelijk.


Role models

“Who is your favorite movie star?”

Eddy Murphy
“Who is your favorite basketball player”
Magic Johnson
“Who is your favorite rock star?”
….

“It’s different they’re not niggers. They’re not black. It’s different”
“Pino. Deep down inside you wanna be black”


Echte’ geschiedenis

“Mooky is not to be trusted”, zegt pino tegen zijn jongere broertje.

“How do you know”.

“I read it”

“I’ve never seen you read one time in your f*cking life”

“Read your history, it’s historical! He/them are not to be trusted”.

“You know Pino, you don’t know everything you think, you know, you know it but you don’t know", zegt Pino's broertje afkeurend.


Love beats hate

De op het eerste oog emotieloze Radio Raheem laat een lach zien, hij heeft de                                                                                                                          

newest latest  hype’. Twee boksbeugels (ringen) met op de een love de ander hate.

Check hier de scene


Radio Raheem’s message.

https://www.youtube.com/watch?v=pa-oUPTr9LI

Wil je nou deze hele film kijken, moet je goed online zoeken. Het is het zeker waard.Do the right thing

May 7, 2021
Na mijn ontmoeting met Ali B in Marokko ging ik denken.

Toen ik afgelopen december in het vliegtuig zat met Ali B werd duidelijk dat hij een groot privilege heeft. Dat hij Marokkaan is is duidelijk. Toch wordt Ali B niet zo gezien, ‘hij is wel een goeie’. Niet elke Marokkaan heeft dat privilege daarentegen juist helemaal niet. Dat werd gelijk duidelijk gemaakt toen ik een maand later terug vloog naar Nederland. 

Geen extra controle

24 januari (2021) aangekomen op Schiphol na drie maanden uitrusten in Marokko. Koffer van de band gehaald en op naar buiten. Onderweg naar de uitgang komt een douanier op me af. ‘Jij komt zeker uit Marokko, leg daar je spullen op de band.’ Als ik nou Ali B was had ik ongestoord mijn weg kunnen vervolgen, hij wordt immers niet gezien als ‘zo’n Marokkaan’.

Nog vier voorbeelden van Privileges die niet voor iedereen bestemd zijn.

Minder kritiek op uitspraken

Ali B maakt tijdens zijn Comedy Central roast goed gebruik van zijn privilege. ‘Als ik wist dat hier zoveel negers waren had ik me schoen gezet.’ is een uitspraak die de Nederlandse knuffelmarokkaan kan maken. Geen kritiek maar humor. De alledaagse hardwerkende Marokkanen die low profile proberen te houden daarentegen zouden daar wel mee achtervolgd worden. Waarschijnlijk was 90% die opmerking alweer vergeten toen Ali klaar was met zijn roast.

Voordeel van een twijfel

In mijn vierde jaar havo op het Amstelveen College brak een vechtpartij uit als Lars, een Hollandse jongen ruzie zoekt met Robin, een Surinamer. Lars zei, ‘vandaag grote pauze achter de Coop’. Robin daagde het niet uit en wilden eerst helemaal niet vechten, tot Lars te ver ging. Toen was het zeker grote pauze 1v1. 

Grote pauze, het woord dat er een vechtpartij ging gebeuren was razendsnel door de school, 150 man liep mee. Lars stond klaar in zijn vechthouding maar had daar weinig aan. Hij kreeg goede pakkies, waarna Robin per direct van school werd gestuurd. De aanstichter Lars kreeg het voordeel van een twijfel en mocht blijven, terwijl zonder zijn opmerkingen de ruzie nooit was begonnen.

Ongestoord winkelen

zodra ik de winkel inloop word ik gevolgd door een medewerker. In elk gangpad een medewerker die meekijkt. Met mijn half Marokkaans kleurtje heb ik soms een voordeel, maar mijn vrienden met voller bloed stoppen niet eens meer hun hand in hun zak, ‘het lijkt dan voor ze dat ik steel’. 

Een tassencontrole is in veel supermarkten normaal geworden. Niet steekproefsgewijs maar iedereen met een tas moet even de tas open doen, toch kijken Hollanders raar op als hen gevraagd wordt hun tas even open te doen. ‘Waarom, wij stelen toch niks?’ 

Foto met de politie

Gevolgd worden gebeurt niet alleen in de supermarkt, aan de kant gezet worden door de politie is ook een wekelijkse routine. Bij veel controles vinden ze het dan nodig even een foto te maken. Niet gezellig op de foto met de politie omdat ik bekend ben of de status knuffelmarokkaan heb. Maar gewoon een piccatje ‘zodat we weten wat voor kleding je aan heb ’. Zei een agent een keer tegen mij.

Ahmed Amin.
Privileges

May 7, 2021
I know you got soul.

Knowledge

Is fun-to-mental. Maar niet voor iedereen toegankelijk.
Streetwise in business en ondernemen heeft een hele andere betekenis wanneer je opgroeit in een kansenwijk.
Als je opgroeit in een omgeving met een eenouder huishouden waar je zelf bij moet dragen aan de kosten dan groei je anders op, dan wanneer je opgroeit in een familie vol met ondernemers.


Het onderwijssysteem houdt hier maar beperkt rekening mee.
Weten waar we vandaan komen is net zo belangrijk als weten waar we naartoe willen gaan.
Weten welke fouten gemaakt zijn is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze niet opnieuw gemaakt worden.
Weten wat de gouden eeuw voor de een heeft betekent en weten wat de gevolgen waren voor de ander.


Antwoorden op de vraag ‘wat was de rol van mijn grootouders in de 2e wereldoorlog?’ dienen divers te zijn en niet 1 kant te belichten.

Dit is dan ook de reden van educatieplatform Zwart Geld.
Ons doel? Het delen van succesverhalen van zwarte ondernemende mensen.


Dit om verbinding te creëren en waardering voor de échte manier waarop zwarte mensen hun geld verdienen en succes vieren.
Zowel onze jeugd als onze medemens verdient het om deze verhalen te kennen.

Weet je niet waar ik vandaan kom, dan weet je sowieso niet waar ik naartoe wil en waarom.
De afgelopen 10 jaar heb ik keihard gezwoegd en gezweet om de jaren doelloos bezig te zijn in te halen.
Kennis opgedaan in diverse organisaties. Over de hele wereld gereisd. Van (jawel) België tot Australie. En van Thailand tot Colombia.
In deze 10 jaar heb ik de vaardigheden, kennis, drive en mentaliteit ontwikkeld waardoor ik nu als eigenaar van drie bedrijven zelfvoorzienend kan zijn.

Dat wil ik doorgeven aan iedereen die minder toegang heeft tot kennis en het gevoel kent om sowieso al achter te staan nog voor je een gesprek aangaat.

Zwart Geld.

Hard voor weinig. Nooit chagrijnig.

Kennismaken

Knowledge

Is fun-to-mental. Maar niet voor iedereen toegankelijk.

April 15, 2021